Skip to content
YETİŞTİRME ORTAMLARI

Seralarda Yetiştirme Ortamları Nelerdir?

Seralar ülkemizde uzun yıllardır kullanılan bir tarım sistemidir. Turfanda sebze meyve olarak da bilinen bu sistemler sebze ve meyvelerin her mevsim yenilebilmesini sağlamaktadır.

Son yıllarda topraksız tarım teknikleri gelişmektedir. Topraksız seralar da ülkemizde yavaş yavaş kullanılmaya başlanmış olup bu sistemler genel olarak seralarda uygulanmaktadır. Klasik seralarda ise çeşitli teknikler kullanılarak meyve ve sebzelerin daha sıcak bir ortamda yetiştirilmesi sağlanır. Böylece gıdalar normalde olması gerekenden daha önce piyasaya çıkmış olur.

Sera Sistemleri

Seralar cam veya plastik örtüler ile kaplanmış yüksek yapılardır. Seralar genelde çatılı olarak bilinir. Ancak çatısız seralar da mevcuttur. Çatısız seralar, tek çatı seralar ve çok çatılı seralar olarak üç çeşide ayrılır.

Çok çatılı seralar genelde eğimli arazilere kurulurken, tek çatılı seralar eğimsiz düz yüzeylerde kurulmaktadır. Seralardaki toprakların belli seviyede mineraller içermesi gerekmektedir. Seralar için diğer önemli konu da sıcaklık konusudur. Seralarda sıcaklığın doğru olarak ayarlanması gerekir. Seralarda sıcaklığın doğru olarak ayarlanması sayesinde meyve ve sebzeler daha bol ve tonajlı olarak yetiştirilebilir.

Diğer bir konu da sulama sistemidir. Bu tür seralarda genel olarak damla sulama sistemleri kullanılmaktadır. Bu tür sistemlerin kullanılması hem verimi artırmakta hem de su tüketimini azaltmaktadır.