Bitkileri yetiştirebilmek onlara uygun ortam hazırlığı ve çevre sorunlarından uzak tutmak için yapılan üstü örtülü…
Seralarda Sisleme ve Nemlendirme Nasıl Yapılır?
Seralarda sisleme, püskürtülen sayısız su zerreciklerinin havanın ısısı ile birlikte buharlaşması sonucunda ısı düşmesi sağlanarak nem oranının yükseltilmesi işlemidir. Ortaya çıkan serin ve aynı zamanda nemli hava, sirkülasyon fanları, havalandırma ve otomasyon sistemleri aracılığı ile istenilen iklim koşullarında tutulur.
Böylece sera içinde oluşacak bitki açısından olumsuz hava koşulları minimum seviyeye indirilmiş olur. Sıcaklığın düşmesi ile beraber çalışma ortamı ve bitkinin yetişmesi için oluşacak şartlar ile fire oranları düşer, verimlilik artar.
Püskürtülen su miktarı ile birlikte seranın hacmi, iklim koşullarına göre yüksek sıcaklık ve nem oranı dikkate alınarak, istenilen nem oranına göre psikometrik diyagram kullanılarak hesaplanır. Havanın nem oranı sıcaklık artışı ile beraber düşer. Nem koşullarından dolayı bitkiler çeşitli iklim koşullarına maruz kalır. Bu sistemler sayesinde gün boyu aynı seviyede tutulabilir. Sera nemlendirme için, sirkülasyon fanları, havalandırma ve kontrol sistemleri ve sisleştirici nozul elemanlarına ihtiyaç vardır.
Sera Nemlendirme Sistemleri Hangi Alanlarda Kullanılır?
Sera nemlendirmeleri ile sera içinde oluşacak bitkinin etkilenmesini sağlayan kötü hava koşulları ortadan kaldırılır. Sıcaklık düşürülür ve bitki için gerekli ortam hazırlanır. Sera nemlendirme sistemleri seraların yanında, hayvan barınakları ve tüm açık alanlar için kullanılan bir sistem olarak karşımıza çıkar. Nemlendirme ile enerji tasarrufu sağlanır. Tüm seralara uygulanır.